Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Långtidsprognos - Augusti

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 23 JULI 2024

UPPDATERAD 5 AUGUSTI 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Sommarmånaden augusti ser ut att kunna bjuda på nya portioner med regn, men också en del värme.

Det väntas fortsatt bli periodvis blöta förhållanden på sina håll i landet under augusti, men det ser även ut att varvas med välförtjänt värme. Samtidigt ser det inte ut att bli tal om något värmebölja över våra breddgrader, utan snarare omväxlande väder.

TEMPERATUR - signaler om värme

Det finns signaler som pekar på att det sannolikt blir varmare än normalt främst i landets östra delar. Modellerna pekar även på mer högtrycksdominerat väderläge som får inleda månaden, men det väntas inte bli långvarigt. Framför allt väntas den avslutande perioden bjuda på mer omväxlande väder, där regn varvas med sommarvärme och sol. Stora osäkerheter i jetströmmens placering kommer samtidigt att spela en avgörande roll i det verkliga utfallet.

UPPDATERING: Jetströmmen får nu en betydligt sydligare placering över västra Europa jämfört med hur långtidsprognosen såg ut tidigare. Detta medför en betydligt svalare väder över de brittiska öarna, delar av Centraleuropa, Baltikum samt södra Skandinavien. För Sveriges del handlar det främst om de södra och västra landskapen som kan se kallare väder än normalt för årstiden. Samtidigt har området med mycket varmt och torrt väder förflyttats tillbaka österut mot sydöstra Europa.

NEDERBÖRD - fortsatt blött i väster

Till följd av mer högtrycksinflytande under den inledande perioden av augusti kan vi se betydligt torrare förhållanden över landets södra delar, jämfört med hur det har sett ut under juni/juli. Därefter finns stora osäkerheter nederbördsmässigt. Det västliga strömmningsmönstret ser inte ut att brytas nämnvärt och det finns således gynnsamma förhållanden för nya lågtryck som kan vandra in över landet västerifrån. Det är främst i landets västra landskap som kan se det blötaste vädret för årstiden.

UPPDATERING: Jetströmmens sydligare placering har även resulterat i en betydligt blötare väderregim för delar av västra och centrala Europa. För Sveriges del är det främst de södra och mellersta delarna som väntas få de största avvikelserna från de normala.

ÖVRIGA EUROPA

Det storskaliga mönstret ger fortsatt blötare förhållanden över de brittiska öarna samt delar av norra Europa. Detta skiftar till betydligt torrare förhållanden över de brittiska öarna från någonstans runt mitten av augusti.

En övergripande förändring nere på kontinenten blir att den mycket varma väderregimen väntas kunna förflytta sig österut under augusti. Samtidigt som de sydöstra delarna får lindring från värmebölja, blir det varmare och torrare mot delar av Spanien och Italien. Emellertid väntas det vara fortsatt varmt för årstiden på många håll i östra Europa.

UPPDATERING: Förändringen av jetströmmens placering gör också att lågtryck kan ta sydligare banor in mot delar av Iberiska halvön och Frankrike med omnejd. Därmed är det troligtvis mycket varma och torra förhållanden som kan etablera sig över sydöstra Europa återigen.

-

OSÄKERHETER - Jetrömmens placering

Jetströmmens placering är fortsatt något osäker under den avslutande perioden av augusti, men mycket tyder på att det kan ta tid innan någon ny ordentlig värme når tillbaka till norra Europa.

En stor osäkerhetsfaktor är fortsatt orkansäsongen som är igång över Atlanten. Dessa kraftiga lågtryck kan påverka strömningsmönstret runt Europa, vilket i sin tur kan göra att utfallet kastas om rejält.

-

- KÄLLHÄNVISNING / INFORMATION -

Under arbetet för denna långtidsprognos så används i stor utsträckning underlag från ECMWF och deras prognosmaterial för utökad räckvidd (extended range).

Därtill tas hänsyn till storskaliga meteorologiska och klimatologiska fenomen, exempelvis: ENSO, MJO, Plötslig stratosfärisk uppvärmning, Polarvirveln, Jetströmmen, AO- och NAO-index.

Vid uppdateringar tillkommer även flera globala vädermodeller för att uppnå en mer träffsäker bedömning. De använder prognosmaterial för medellång räckvidd (medium range) upp till 16 dygn.

Publicerad 23 jul 2024