Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Högtryck men mulet på hösten?

VÄDERNYHETER
PUBLICERAD 8 NOVEMBER 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Under hösten är väderförhållandena i Sverige ofta molniga och gråa, trots att vi har ett högtryck. På sommaren förknippar vi ett högtryck snarare med riktigt soligt väder.

Svagare sol

Under sommaren är solinstrålningen stark, vilket värmer marken och luften närmast jordytan. Denna uppvärmning hjälper till att “bryta upp” låga moln, vilket leder till att de skingras snabbare och skapar klart väder. På hösten, däremot, är solens instrålning betydligt svagare och marken värms inte upp lika mycket. Den lägre temperaturen nära marken gör att låga moln och dimma har svårare att lösas upp under dagen.

Som ett lock!

På hösten och vintern uppstår ofta en temperaturinversion vid högtryck. En inversion innebär att varmare luft ligger ovanför den kallare luften nära marken. Detta lager av varmare luft fungerar som ett “lock” och hindrar den kallare luften från att stiga, vilket också hindrar omblandningen av dessa två luftmassor. När luften är stabil, på detta sätt, blir moln och dimma “instängda” nära marken och kan hålla sig kvar under långa perioder utan eller lösas upp. Det gråa vädret kan även breda ut sig över stora områden där inversion råder.

Satellitbild från fredagen den 7 november med ett mäktigt högtryck över södra Sverige och Centraleuropa. Här ser vi tydligt låga moln som hänger kvar mitt på dagen över landets sydvästra delar.

Publicerad 8 nov 2024