Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Jag är besatt av vädret från november till april

Pistmaskinisten Markus Alanärä växte mer eller mindre upp på skidanläggningen i gästrikska Kungsberget. Idag basar han över puderunderlaget på heltid – och är halvårsvis besatt av vädret, som kan vara både värsta fiende och bästa vän.

PUBLICERAD 3 JANUARI 2025

Text: Amina Djemili

Att det förr eller senare skulle gå utför för Markus Alanärä var ingen högoddsare. Inte i backen i alla fall. Med en pappa som chef över skidanläggningen Kungsberget hängde Markus runt på berget mest hela tiden – och varje tillfälle att åka maskin tog han. Här fanns passionen. Naturen, skidåkning och inte minst pisterna på detaljnivå lockade. Därför blev snöfordonstekniklinjen i Åre det självklara gymnasievalet. Lika givet var att sedan fortsätta yrkeskarriären på hemmaplan i Gästrikland. Idag har Markus dryga 15 års erfarenhet av att ratta pistmaskinerna på anläggningen – och att vara väderjunkie.
– Min sambo säger att jag kollar väderapparna hundra gånger om dagen från november till april.

Men just sådana appar är A och O för en pistmaskinist. Vädret är allt och domderar inte bara förutsättningarna för hur backarna ska pistas utan också under vilka tider Markus och kollegorna ska jobba.
– Vi börjar egentligen klockan 16 varje dag men inväntar alltid vädret. Ska det frysa på vid 02 är det lika bra att ses då. Faller snön först senare på natten får vi ge oss ut då.

Vädret påverkar också längden på arbetspassen, berättar han. Vid tuff nederbörd och extremt snöfall kan pistpassen vara i närmare 14 timmar. Alltid i mörker, alltid solo i maskinen – och främst nattetid. Om det är ensamt? Tvärtom, intygar Markus.
– Det blir mycket ljudböcker och telefonsamtal med den andra maskinisten som är ute och pistar. Det är ganska härligt.

Det perfekta vädret

Mest utmanande är förberedelserna och vädrets oförutsägbarhet, inte minst i Kungsberget, som ju inte ligger i fjällkedjan. Här är temperaturskillnaderna stora, framförallt på senare år, och inte sällan kan det vara det sju grader varmt om dagarna och trettio grader kallare om nätterna.
– Omslagen påverkar oss allra mest. Manchestermönstret skapas av pistmaskinens fräs som gör frysytan större, men när temperaturen går från minus till plus blir underlaget stenhårt oavsett. Har det väl frusit är det svårt att rädda föret i efterhand, prepareringen är allt – och att ha stenkoll på väderprognosen så klart.

Vilket ÄR det perfekta vädret i pisten?
– Klar himmel, minus fem grader och fem centimeter natursnö.













Publicerad 3 jan 2025