Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Lövhalka – färgprakt eller fara?

VÄDERNYHETERPUBLICERAD 18 OKTOBER 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

När hösten gör entré och träden klär sig i sina vackraste färger, finns det en annan, mindre välkommen effekt - lövhalka. Det är inte bara frost och is som kan orsaka sliriga vägar, utan också de färgglada löven som faller i mängder.

Varför blir det halt av löv?

Lövhalka uppstår när blöta löv lägger sig på vägar, trottoarer och cykelbanor. Det är ett fenomen som främst märks när löven blir fuktiga av regn, dagg eller frost. Det som gör lövhalka särskilt förrädiskt är att friktionen mellan däcken och löven blir minimal. När hjulen på tåget krossar och sönderdelar löven som landat på rälsen frigörs äggviteämnen, vilket kan göra ytan mycket hal.

Vilka drabbas mest?

Många som rör sig utomhus under hösten kan påverkas av lövhalka – från fotgängare och cyklister till tågresenärer. För fotgängare och cyklister är det viktigt att vara extra försiktiga på lövtäckta ytor, särskilt när det är fuktigt. Att ha rejäla skor eller däck med bra grepp är viktigt.

Tågtrafiken påverkas också av lövhalka, då löv som fastnar på spåren gör att tågen har svårt att få grepp och kan behöva bromsa i god tid. Detta kan leda till förseningar, vilket är något vi ofta ser under höstmånaderna i Sverige.

Hur kan man undvika farorna?

För att undvika lövhalka och hålla sig säker är det klokt att:

• Håll dig uppdaterad på prognosen när du ska åka kollektivt.

• Se till att ha cykeldäck med bra mönster och anpassa cykelhastigheten, särskilt i kurvor.

• Som fotgängare, var uppmärksam på trottoarer täckta med blöta löv och ta kortare steg för att minska halkrisken.

Att vara förberedd och medveten om lövhalkans faror kan hjälpa till att undvika onödiga olyckor. Så nästa gång du njuter av höstens vackra färger, håll ett extra öga på var du sätter foten eller cyklar – hösten kan vara lurig!

Publicerad 18 okt 2024