Makrillmoln
Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart
När vi tittar upp mot himlen och ser en massa små, vita molntussar som liknar fiskfjäll, är det en mer ovanlig molntyp som också kallas makrillmoln.
Makrillmoln är små, vita moln som ofta bildar ett mönster av rader eller vågor på himlen. De ser ut som små stackmoln eller fiskfjäll, därav deras populära namn. Dessa moln bildas på höga höjder, vanligtvis mellan 5 000 och 12 000 meter över marken, och de är vidare de högst belägna molnen av typen cumulus.
Moln av iskristaller
Makrillmoln bildas när fuktig luft stiger och kyls av på höga höjder, vilket leder till kondensation. Dessa höga moln av typen cirrus består av iskristaller, till skillnad från exempelvis altocumulus som till stor del består av vattendroppar. Den vågiga eller räfflade strukturen skapas av att luften rör sig i olika lager och hastigheter, vilket ger molnen deras karakteristiska utseende.
Vad säger Makrillmoln om Vädret?
Makrillmoln kan vara en indikation på kommande väderförändringar. De kan tyda på att en varmfront närmar sig och att vädret kan bli sämre inom de närmaste 12 till 24 timmarna. Enligt ett gammalt talesätt: "Makrillmoln och linsmoln, snart ska du se på en regndroppe."
Kan vara svåra att hitta
Det kan vara svårt att urskilja om sorten som observeras verkligen är just makrillmoln eftersom de liknar altocumulus moln. Därför brukar det vara till fördel när de förekommer tillsammans med andra cirrusmoln eller slöjmoln. I de fall då slöjmoln befinner sig märkbart under makrillmoln kan vi vara säkra på vår sak!