Dags att se upp, nu kommer pollen!
Allergi är en av våra stora folksjukdomar och år för år märker man tyvärr att det mildare vädret bidrar till att naturen vaknar upp och allergisymtomen uppstår allt tidigare på året. Vi vet inte till hundra procent varför vi drabbas av pollenallergi, det föreligger en misstanke om ärftlighet men även miljö och livsstilsfaktorer kan ha viss påverkan.
Vanliga symtom vid pollenallergi
Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi du har, hur känslig du är och hur mycket du exponeras för det retande ämnet, allergenet. Symtomen kommer ofta snabbt, inom 10–20 minuter efter den första kontakten med frömjölet.
Några vanliga symtom vid pollenallergi är:
- klåda i halsen
- rinnande snuva
- våldsamma nysningar
- nästäppa
- röda och kliande ögon
Pollenallergi eller förkylning?
Det är inte helt lätt att skilja på allergi och vanlig förkylning med snuva och nysningar. En huvudregel är dock att en vanlig förkylning ger med sig inom ett par dagar till en vecka. Det gör oftast inte en allergi. Vid förkylning har man heller inte samma känningar i ögonen som man kan ha vid allergi.
Olika allergier
Det är vanligast när man är pollenallergike¨r är att man är allergisk mot björk eller gräs, men flera andra träd och växter kan också ge besvär. Om man exempelvis är allergisk mot hassel och al som blommar tidigt på året är det framförallt i början av säsongen man upplever besvär. Är man känslig mot björk är det dock inte ovanligt att man även är allergisk mot pollen från andra lövträd.
Läs mer om pollensäsogens olika perioder här.
Att leva med pollenallergi
Till skillnad från allergener som exempelvis pälsdjur är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns på de flesta platser i luften, inomhus som utomhus. Däremot har man sett att en del pollenallergiker blir bättre i tonåren, om de fått allergi som barn, och som vuxen helt sluppit allergiska besvär. Ibland tror allergiker sig även ha blivit bättre, men egentligen är det den då aktuella pollensäsongen som är mildare och därför ger mildare symtom.
Läs mer om pollen hos Doktorn.se
Glöm inte att hålla koll på pollenprognos.
Aktuell pollenprognos, klicka här.