Nu blir det ljusare!
Vintersolståndet infaller 21 eller 22 december varje år, och det är då solen står som lägst på norra halvklotet, vilket ger oss årets kortaste dag och längsta natt. Det betyder att det vänder - det blir ljusare.
Vad är vintersolståndet?
Vintersolståndet inträffar när jordens norra halvklot lutar som mest bort från solen. Under vintersolståndet står solen som lägst på himlen mitt på dagen och lyser som svagast över norra halvklotet.
I Sverige varierar solens bana kraftigt beroende på var du befinner dig:
• I södra Sverige, till exempel i Malmö, är dagsljuset bara drygt 7 timmar långt.
• I norra Sverige, som i Kiruna, har solen redan varit under horisonten i flera veckor – en del av polarnattens magi.
Vintersolståndet genom historien
För människor har vintersolståndet i alla tider haft stor betydelse. Det var en signal om att ljuset snart skulle återvända och att vintern, även om den fortfarande var sträng, var på väg att vända. Många kulturer firade denna dag som en högtid för hopp och nystart.
- I Norden firades midvinterblot, en hednisk ritual där man offrade till gudarna för att säkerställa goda skördar och ljusets återkomst.
- I Rom firade man Saturnalia, en glädjefest tillägnad guden Saturnus.
- Stonehenge i England tros ha varit en plats för att observera vintersolståndet, då solen står perfekt i linje med stenarnas struktur denna dag.
När tar ljuset över?
Från och med nu blir dagarna längre och längre fram till och med sommarsolståndet vid midsommar.
Fram till och med början på februari blir dagarna 2-4 timmar längre i norr och i söder 1,5-2 timmar längre. Framåt mars når vi vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa – ett tydligt tecken på att våren är här.
I slutet av mars blir dagarna på flera håll mer än dubbelt så långa som idag då solen är uppe 6-9 timmar längre i söder och 9-11 timmar i norr, jämfört med 21 december.