Långtidsprognos - September
September väntas bli en ny månad som bjuder på omväxlande väder, där lågtrycken gärna svänger in på en bana över Sverige.
Prognosen för september ser ut att bjuda på lite allt möjligt vädermässigt och blir troligtvis inte fullt så varmt som i fjol, sett till hela landet. Det finns snarare signaler som tyder på en del värme som varvas med blöta perioder, kanske till och med en tidig höststorm.
TEMPERATUR - varmt eller normalt
Det finns signaler som pekar på att det sannolikt blir varmare än normalt i landets norra delar under den inledande perioden. Därefter går vi mot ett alltmer svalare väderläge. Det gör att vi på flera håll kan se en förhållandevis normalvarm september.
Särskilt under den avslutande perioden, vecka 39-40, väntas det vara svalare väder i hela landet. Samtidigt kan en del värme få stanna kvar främst i landets sydöstra delar.
UPPDATERING (TEMPERATUR): En hel del förändringar har uppstått för september, sett till hela kontinentala Europa. För Sveriges del ser vi inga stora förändringar temperaturmässigt, utan vi är kvar i något varmare läge för årstiden, speciellt i norr. Inte minst med tanke på den ovanligt varma luften som drar in de första dagarna i september.
För den avslutande perioden sker en omläggning från ett varmt läge vecka 38 till kallt väder än normalt för årstiden under vecka 39.
NEDERBÖRD - blött på flera håll
Jetströmmens placering gör det svårbedömt exakt hur lågtrycken kommer att vandra under den inledande perioden av september. Det ser emellertid ut att bli tidvis blött i norra Sverige och torrare i söder under vecka 36, men därefter blir det blötare även längre söderut.
Under den avslutande perioden väntas lågtrycken ta nordligare banor över Sverige. Även om avvikelserna är som störst i landets västra och norra delar så kan det handla om flera omfattande nederbördsområden som berör stora delar av landet.
UPPDATERING (NEDERBÖRD): Mest intressant är väl att den blöta regimen har minskat i utbredning under den inledande perioden. Signaler finns dock kvar om tidvis ostadigt väder med flera lågtryck, framför allt under vecka 39.
Torrt och varmt läge ser ut att dominera landet under vecka 38 innan omläggningen till blötare väder, framför allt i norra Sverige.
ÖVRIGA EUROPA
Det väntas bli fortsatt torrt och mycket varmt väder över sydöstra Europa, men det finns även en intressant signal om en blöt väderregim under den inledande perioden av september runt Italien, Balkan och Grekland. Samtidigt är det kallt och blött väder över de brittiska öarna med lågtrycksbanor som sträcker sig in mot västra och norra Skandinavien.
Under den avslutande perioden blir det sannolikt allmänt varmt och torrt för årstiden runt Medelhavet, men det beror mycket på om jetströmmen behåller sin mer nordliga placering över västra Europa.
UPPDATERING (EUROPA): Stora förändringar över främst västra Europa beror på ett skiftande mönster i jetströmmen under den inledande perioden. En betydligt kallare och blötare regim ser ut att beröra Iberiska halvön, västra Frankrike och Irland med omnejd. Dessutom breder den blöta regimen ut sig runt Medelhavet, särskilt mot Balkan under vecka 37.
Efter kalluftsutbrottet under vecka 37 blir det fortsatt kallt och blött på många håll vid Medelhavet under vecka 38. Värmen återvänder till Iberiska halvön snabbare och under vecka 39-40 förflyttas den blöta väderregimen norrut.
-
OSÄKERHETER - blockering eller ej?
Det finns flera signaler som just nu ger stöd för att det kan uppstå någon form av blockering, som i stor utsträckning kan påverka cirkulationsmönstret över norra Europa. Utfallet beror i förlängningen på exakt vart blockeringen uppstår. För Sveriges del kan detta innebära kallare och torrare väder, men också tidiga höststormar.
En stor osäkerhetsfaktor är fortsatt orkansäsongen över Atlanten. Dessa kraftiga lågtryck kan påverka strömningsmönstret runt Europa, vilket i sin tur kan göra att utfallet kastas om rejält. Säsongen tenderar dessutom att kulminera under just september månad.
-
- KÄLLHÄNVISNING / INFORMATION -
Under arbetet för denna långtidsprognos så används i stor utsträckning underlag från ECMWF och deras prognosmaterial för utökad räckvidd (extended range) för bedömning av avvikelser från det normala med referensperioden 1991-2020.
Därtill tas hänsyn till storskaliga meteorologiska och klimatologiska fenomen, exempelvis: ENSO, MJO, Plötslig stratosfärisk uppvärmning, Polarvirveln, Jetströmmen, AO- och NAO-index.
Vid uppdateringar tillkommer även flera globala vädermodeller för att uppnå en mer träffsäker bedömning. De använder prognosmaterial för medellång räckvidd (medium range) upp till 16 dygn.