Snöfattigaste vintern i Europa på över 50 år – risk för torka och bränder i sommar
Den gångna vintern har inte bara varit mycket snöfattig i Sverige – utan enligt analyser är det också den snöfattigaste vintern i Europa på över 50 år. Det får redan nu konsekvenser för vattentillgången i stora delar av kontinenten.
Efter en torr vinter (december-februari) följer nu en vår som i många områden hittills också varit mycket nederbördsfattig. Det skapar oro inför sommaren, då risken för torka, vattenbrist och skogsbränder ökar kraftigt om inte vädret vänder.
Vinterns roll för tillgången på vatten
Vintern spelar en viktig roll i att ladda upp vattenreserverna inför växtsäsongen. När snö smälter långsamt på våren kan det fylla på både mark- och grundvatten, vilket skapar goda förutsättningar för sommarens behov.
Men i år har snötäcket varit tunt eller helt frånvarande i stora delar av Europa – från Alperna till Balkan, Pyrenéerna och norra Skandinavien. Snöbristen innebär att den naturliga återfyllningen av vattenreserver uteblivit på många håll.
Vårens nederbörd – en viktig period
Den period vi befinner oss i just nu – april till början av maj – är avgörande för att fyllnadsgraden i grundvattenmagasinen ska bli så hög som möjligt innan växtligheten sätter fart.
När växterna vaknar till liv under våren och sommaren tar de nämligen upp en stor del av den nederbörd som faller, vilket gör det mycket svårare att fylla på vattenreserverna.
Om nivåerna är låga redan nu, vilket de är i många områden, finns det en tydlig risk att det blir väldigt svårt att hinna ikapp innan sommaren är här.
Stora delar av Europa i riskzon
Just nu råder utbredd risk för torka över stora delar av Europa, bland annat i södra Frankrike, Italien, Tyskland, Ungern, Spanien och delar av Balkan. Vattennivåer i floder och sjöar är redan låga på många håll, och flera länder varnar för att restriktioner för vattenanvändning kan bli aktuella om inget ändras.
Bilden illustrerar rådande varningar för torka runt om i Europa (orange färg). På flera platser råder dessutom kritiska förhållanden med redan svår torka (röd färg). Källa: European Drought Center, Copernicus
Fler skogsbränder att vänta?
Torrt väder, låga vattennivåer och varmare somrar skapar en ökad risk för skogsbränder. Redan under våren har mindre bränder rapporterats i flera länder där marken är ovanligt torr för årstiden. Främst är det områden i södra Spanien och runt Grekland som är extra utsatta.
Om sommaren dessutom blir varm och nederbördsfattig kan brandrisken snabbt nå allvarliga nivåer – särskilt i områden med mycket skog och otillräckliga vattenresurser.
Sammanfattning
Den ovanligt snöfattiga vintern 2024/2025 – den snöfattigaste på över 50 år i Europa – har satt tydliga spår. I kombination med en torr vår ökar risken markant för torka, vattenbrist och skogsbränder under den kommande sommaren.
Det krävs nu rejäla och jämnt fördelade nederbördsområden under de närmaste veckorna för att mildra läget. Om inte, väntar en sommar där vattnet kan bli en bristvara – både för människor och natur.