Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Svenskt klimat perfekt för vinodling

PUBLICERAD 15 OKTOBER 2024

Text av Amina Djemili, Foto Janus Langhorn

Med många ljustimmar och lång skördeperiod med kalla höstnätter, är det svenska klimatet fördelaktigt för vinodling. Samtidigt slår Victor Dahl, VD på en av Sveriges ledande vingårdar, bestämt hål på myten att klimatförändringarna skulle vara någonting positivt för odlingar i Sverige.

Att Victor Dahl för tio år sedan skulle sadla om till vinbonde och VD på en av Sveriges ledande vingårdar var inte alls skrivet i stjärnorna. Han var nyutexad och hade ett bra jobb som operativ inköpare. Men det var någonting som skavde.

– Jag satt vid mitt skrivbord om dagarna och tittade ut över Öresund och tänkte ”är det det här jag vill göra resten av mitt liv?”

Naturen – och nya utmaningar lockade. Det bjöd Kullabergs Vingård på. Victor, som då jobbade extra på ett ölbryggeri, kom i kontakt med vingårdens ägare och hoppade genast på tåget – helt utan kunskap om vinodling.

– Jag hade knappt sett en vinranka innan, men såg chansen i att verkligen få nörda ner mig i något nytt och att samtidigt få jobba med något meningsfullt ute i naturen.

Victor Dahl, VD för Kullbergs vingård

Sedan dess har odlingen utökats från en till arton hektar som förutom vin också producerar cider och bränner sprit. De driver dessutom vinbar. Nyligen lanserade de ett rött vin baserat på den lite ovanliga hybriddruvsorten pinot nova. Så att odla vin i kalla Sverige går uppenbarligen utmärkt.

– Det svenska klimatet är fördelaktigt. Eftersom det är lite kallare får druvorna en längre odlingssäsong och om somrarna har vi långa, ljusa kvällar. Soltimmar är viktiga, men det är också ljustimmar, säger han.

Även den kyliga hösten är gynnsam för vinodling.

– Kalla nätter ger lång skördeperiod eftersom druvorna kan hänga kvar i ett moget stadie och fortsätta utveckla den aromatiska mognaden. Då smakar de bättre. Blåsten gör också sitt till för hålla druvorna friska, säger han.

Vilka är de idealiska väderförhållandena för en vinbonde i Sverige?

– Vi önskar regn och sol om vartannat. Våren får gärna vara lite mer regnig så att marken blir fuktigt och det börjar växa. En solig juni ger bra blomsättning medan resten av sommaren helst ska vara omväxlande – men solig.

Myten om att klimatförändringarna är positiva för svensk vinodling slår han bestämt hål på.

– Klimatförändringar är bara negativt, även för oss. Extremväder gynnar ingen. Vårt kalla väder är toppen för vinodling, men branschen är ung och ännu outvecklad.

Framtiden är därför ljus, spår han.

– Intresset ökar stort för kallt klimatvin. Redan nu kan vi göra eleganta, fräscha viner med fin fruktaromatik. Sverige är ju ett frukt-och bärland. Se bara på vår jordgubbstradition.

Så kan jordgubbsvin bli en grej?

– Nej.Vindruvan är med sin unika komplexitet, det bäret som alla andra bär önskar att de var.

Publicerad 15 okt 2024