Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

VÄDERNYHETER, LÅNGTIDSPROGNOS

Varför drabbar flera kalluftsras Europa?

Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart
PUBLICERAD 8 APRIL 2025

Just nu pågår ett kraftigt kalluftsutbrott över östra Europa. Arktisk luft har pressat sig långt söderut – ända ner mot Medelhavsområdet – och bjuder på ovanligt kyligt vårväder i stora delar av kontinenten. Dessutom är fler på väg.

Temperaturen ligger flera grader under det normala, och i Grekland har det till och med fallit stora snömängder. Men vad är det som har hänt i atmosfären – och hur hänger allt ihop?

Jetströmmen har bytt bana

En viktig pusselbit är jetströmmen, ett kraftigt luftband högt upp i atmosfären som styr lågtryck och temperaturmönster. Under mer normala förhållanden under våren går jetströmmen i en relativt rak bana från väst till öst.

Men just nu har jetströmmen tagit en kraftigt sydlig bana, där kall arktisk luft får fritt spelrum att strömma ner i samma bana. Den här typen av mönster gör alltså att kalluften kan ta sig långt söderut – och värmen som brukar dominera i april får stå tillbaka.

Koppling till atmosfären ovanför – en stratosfärisk uppvärmning

Det här väderläget har troligen sin grund i en plötslig stratosfärisk uppvärmning (SSW) som inträffade i mitten av mars. Dessutom en ovanligt kraftig sådan.

En SSW innebär att temperaturen högt upp i atmosfären, i den så kallade stratosfären, stiger snabbt. Det kan i sin tur påverka polarvirveln – ett stort lågtryckssystem som normalt håller den kalla luften samlad över Arktis. När polarvirveln försvagas eller bryts ner kan denna kalla luft ”läcka ut” söderut.

Det är precis vad vi ser nu. Den stratosfäriska uppvärmningen i mars verkar ha bidragit till att jetströmmen försvagats och tagit en mycket sydlig bana.

Kall vår i öst, men mildare i väst

Den kalla luften har främst påverkat länder som Italien, Grekland, Polen, Ukraina, Rumänien och delar av Balkan sedan söndagen den 6 april. På vissa håll är det upp till drygt 10 grader kallare än normalt för årstiden, och snö har fallit i både bergstrakter och på lägre höjder.

Samtidigt har västra Europa, inklusive delar av Frankrike, Spanien och Storbritannien, fått ta del av mildare och mer stabilt vårväder. Det är ett klassiskt exempel på hur vädermönstren kan slå åt olika håll beroende på hur jetströmmen rör sig.


Temperatur vid 850 hPa som illustrerar kalluftens sydliga avancemang över östra Europa, med ett urval av varningar, gällande för måndagen den 7 april.

Hur länge håller kalluften i sig?

Prognoserna visar att ett nytt kalluftsutbrott kan beröra ungefär samma områden i Europa under onsdag-torsdag vecka 15. Kalluften kan hålla i sig ytterligare några dagar till innan jetströmmen gradvis återgår till en mer normal bana. Då kan också mildare luft börja röra sig in österifrån och successivt bryta det kalla vädret under vecka 16.

Så även om det är april och kalendern säger vår – bjuder delar av Europa fortfarande på ett tydligt vinterbett.

Publicerad 8 apr 2025