Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Augusti slog rekord i nederbörd

Lokalt rekordblött och allmänt kyligare än normalt under augusti. Flera rekord sattes under sommarens sista månad - vi summerar vädret som varit. 

Ingen har väl missat att Gävle råkade ut för extrem nederbörd för ett par veckor sen, 161,6 mm regn föll under ett dygn och blev nytt rekord för Gävleborna. Bortsett från augusti i fjol har augusti återkommande varit en relativt regnig månad sedan 2016 och det stämmer väl in även i år i så gott som hela landet.

Sjätte regnigaste dygnet som har registrerats i Sverige

Med 161,6 mm regn kvalar regnet i Gävle 17 augusti in som den sjätte största dygnsnederbörden som uppmätts i Sverige. I denna kategori är Fagerheden i Norrbotten rekordhållare sedan år 1997 då det föll hela 198 mm regn på ett dygn.

Men, vad är då egentligen normalt för augusti?

I genomsnitt brukar det falla mellan 50-80 mm regn i både söder och norr. Gävle får normalt lite drygt 80 mm en vanlig augustimånad, men i år fick de cirka fyra gånger så mycket, där en tredjedel av nederbörden föll på endast två timmar.

Inte bara Gävle som fick det blött

Det var inte bara i Gävle det föll avsevärt mycket mer nederbörd än normalt. Även längre norrut och även i söder föll två till fyra gånger så mycket nederbörd som normalt på många platser. I bilden nedan ser vi topp 6 blötaste platserna under augusti.

För att sätta dessa regnmängder i proportioner kan man tänka att 1 mm regn är lika mycket som om du skulle hälla ut en liter vatten över en yta på en kvadratmeter. I till exempel Gävle som fick 313 mm regn motsvarar det 313 liter per kvadratmeter, vilket är ungefär lika mycket vatten som får plats i en och ett halvt badkar, som hällts ut på varje kvadratmeter. 

Hur var det då med sommarvärmen i augusti? 

De som firade sin semester under augusti och hoppades på värme blev nog besvikna, det var nämligen få dagar då kvicksilvret nådde över 25-gradersstrecket. Däremot var det ungefär lika soligt som det brukar vara. Flest dagar med högsommarvärme var det förvånande nog i Norrland som 7,10, 12 och 14 augusti hade toppnoteringar över 25 grader. I hela landet var det endast fem dygn totalt med högsommarvärme. 

Klicka på länken nedan för att få reda på mer hur återkomsttid för extremväder beräknas och vad som räknas som extremväder.

Vad menas med extremväder?

Publicerad 3 sep 2021