Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Förra året var rekordvarmt i delar av Europa

FOTO: ZENISTOCK

Väderåret 2022 var det näst varmaste någonsin i Europa och medeltemperaturen för kontinenten har ökat dubbelt så mycket som det globala snittet. Här går vi igenom väderåret 2022.

I Sverige hade vi ett varmt år som var cirka 0,5 - 1 grad varmare än snittet mellan 1991-2020, men det var inte ett rekordvarmt år. I Sverige är 2020 det varmaste året som uppmätts.

I stora delar av Europa var däremot 2022 det varmaste året som uppmätts. Värmeböljor var återkommande under stora delar av året i Portugal, Spanien, Frankrike, Schweiz, Italien, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina samt Irland och Storbritannien. Över 250 miljoner människor upplevde sitt varmaste år samt extrem torka och vattenbrist. I illustrationen ser du de länderna i Europa som hade sitt topp-3 varmaste år.

Illustration: C3S/ECMWF

2022 var ett torrt år för Sverige, med endast 70-90 procent av den normala nederbördsmängden, undantag för bland annat Lapplandsfjällen där det kom mer nederbörd än normalt. Det torra vädret banade väg för ett solrikt år och på flera håll i Götaland var det rekordmånga soltimmar.

I södra och centrala Europa var det ännu torrare än i Sverige till följd av flertalet värmeböljor mellan maj och oktober. I Frankrike, Spanien, Tyskland och Slovenien var sommarens skogsbränder de mest omfattande på åtminstone 20 år. Utöver omfattande skogsbränder hade brist på regn, höga temperaturer och soligt väder stora konsekvenser på matproduktionen och människors hälsa.

Forskning har kunnat påvisa att sannolikheten för värmeböljor har ökat i Europa till följd av den globala uppvärmningen. De senaste 30 åren har Europa varit den kontinent vars medeltemperatur ökat mest. Det beror delvis på att den ligger på högre breddgrader än de flesta andra kontinenter.

Förra året var globalt sett det femte* varmaste året

Medeltemperaturen på jorden var 1,2 grader över den förindustriella nivån trots att det för tredje året i rad var La Nina. La Nina bidrar till att ytvatten över en stor del av Stilla havet är kallare än normalt och det har stora påverkan på medeltemperaturen på jorden.

Klicka här och läs mer om vad som menas med La Nina

2023 ser ut att bli ännu varmare än 2022 globalt och det på grund av Stilla havet väntas skifta från den kalla fasen, La Nina, till den varma fasen, El Nino. I år väntas det då bli det tionde raka året då den globala medeltemperatur är mer än 1 grader över den förindustriella nivån.

*Enligt klimatinstitut i Nordamerika var 2022 det sjätte varmaste året.

Källa: C3S / ECMWF

Publicerad 7 jul 2023