Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Hur ser vinterprognosen ut i år?

Efter en rekordmild höst har vintern dröjt på flera platser i landet. Väl inne i den första vintermånaden är det många som undrar hur den kommande snö- och vinterprognosen ser ut. Vad är det egentligen som krävs för att det ska räknas som vinter? 

Meteorologiskt sett blir det vinter när dygnsmedeltemperaturen varit lägre än noll grader fem dagar i sträck. När den meteorologiska vintern väl anlänt, kan definitionen höst inte komma tillbaka, trots att vädret blivit mildare igen. 

Vintern börjar ta över

Efter en kall avslutning på november avancerade den meteorologiska vintern och det är nu vinter i nästan hela Norrland, i norra Svealand och i mindre områden i Småland, mer exakt var ser du i kartan nedanför. Mild luft ser ut att ta grepp om nästan hela landet i början på december vilket innebär att vintern inte kommer att avancera igen förrän senare i december. 

Källa: SMHI, uppdaterad 3 december

 

Mest milt och blött i vinter

Långtidsprognoser tyder på att vintern blir mild och relativt blöt, men däremot inte i lika stor grad som under förra vintern. Väderläget i år domineras av lågtryck som når in från syd, sydväst och väst, medan högtryck håller till öster och söder om Sverige. Det medför att det blir milt, men även att det faller mer snö än normalt i fjälltrakterna och delar av Norrland. I dessa områden faller nederbörden som snö även om det skulle vara flera grader mildare än normalt.

I söder gör en mild vinter att snötäcken får svårt att ligga kvar när det väl fallit snö, i och med att medeltemperaturen väntas bli ett par grader över det normala. Till skillnad från förra vintern är det stor sannolikhet att det vid flera tillfällen i vinter blir inslag av snö och kyla, även en bra bit söderut.

 

Förväntat dominerat väderläge under vintern 2020/2021

 

Kan det bli någon rysskyla i år?

Över Ryssland brukar mycket kall luft samlas och om den drar in över Sverige kallar vi det rysskyla. Under andra halvan av december och i januari ser det ut att finnas förutsättningar i atmosfären för det skulle kunna bli kallare, men det är tveksamt om det är så pass kallt att det skulle kallas för rysskyla. Oavsett om det blir rysskyla eller inte så ska man komma ihåg att osäkerheten för de kallare perioderna i vinter är stor i nuläget.

Vi kan se små tendenser till att högtryck skulle etablera sig norr om Sverige samtidigt som lågtryck håller till söder om Sverige, vilket skulle kunna ge kalla ostliga vindar. Vid ostliga vindar brukar snöbyar i form av s.k.  snökanoner kunna bildas över Östersjön. Lite större snömängder kan då nå in över östra Sverige.

Video: Lär dig mer om snökanoner

 

Korta perioder kan det bli kallt med högtryck över norra Skandinavien och lågtryck över östra Europa som styr in snöfall in mot Sverige.

Kalla nordliga vindar krävs för att vintern ska nå ner till Skåne

Vintern kommer oftast till de södra delarna av landet någon gång mellan november och januari, oftast i samband med att de kalla nordliga vindarna sveper ner över landet. Torr luft kan då täcka landet vilket ger förutsättningar för klart väder och nätterna kan då bli mycket kalla.

 

Vi fortsätter att hålla dig uppdaterad på vinterprognosen här på Klart! ❄️

Publicerad 1 dec 2020