Meteorologisk Höst
När kylan tränger sig på och de färgstarka löven uppenbarar sig vet vi att sommaren gjort sin sorti, men det är inte bara färgskiftningarna som definierar hösten utan även variationen av väder som blir allt tydligare under årstiden.
Inom meteorologin finns en egen definition som bestämmer när det ska räknas som att årstiden skiftar till höst.
Vad är meteorologisk höst?
Meteorologisk höst definieras som den period då dygnsmedeltemperaturen sjunker under 10 grader och förblir där i minst fem dygn i följd. Detta skiljer sig från “kalenderhöstens” fasta start den 1 september och ger en mer meteorologisk bild av årstidernas ankomst, baserat på väderförhållanden.
När anländer hösten?
I Sverige anländer den meteorologiska hösten vid olika tidpunkter beroende på var i landet man befinner sig. I norra Sverige, som exempelvis i Kiruna, brukar hösten ofta komma i slutet av augusti. Längre söderut, till exempel i Mora, kan den dröja till mitten av september. I Stockholm blir det oftast höst runt den sista september, medan det dröjer en dryg vecka till innan den når Göteborg. I Lund anländer hösten vanligtvis inte förrän i mitten av oktober.
Ett ytterligare villkor, enligt definitionen, är att den meteorologiska hösten inte kan infalla före den 1 augusti. Detta eftersom tidiga kortvariga köldknäppar som följs av längre perioder av värme inte är helt ovanliga i norra fjällvärlden.
Du bestämmer
Höstens ankomst kan emellertid uppfattas olika från person till person. Kanske har du till och med ditt eget första tecken på att hösten är här. Som att alla äpplen på äppelträdet har fallit, eller helt enkelt att skogslandskapen skifter i alla de färger som hör hösten till.