Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Långtidsprognos - November

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 21 OKTOBER 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

November väntas bjuda på, i sammantaget, varmt väder för årstiden i norra Europa, även om vi också får räkna med kortare perioder med kyla. Säsongens första snö kan därför falla i såväl landets norra som södra delar.

Månaden väntas inledas med en tillfällig köldknäpp innan mildluften återvänder snabbt. Det väntas således bli en ny månad som blir varmare än normalt i hela landet. November kommer troligtvis också att upplevas som rätt blåsig, vilket hör ihop med en stabil (zonal) jetström.

TEMPERATUR - milt (bara tillfällig kyla)

Även om månadens första dagar ser ut att bjuda på ett nytt kalluftsutbrott över stora delar av norra och centrala Europa, följs det av betydligt mildare förhållanden redan under vecka 45.

Det finns flera signaler som tyder på att kalluft kan avancera söderut från Arktis eller Ryssland. Samtidigt ser vi tydliga signaler på en stark och stabil jetström med en mycket nordlig placering, vilket minskar sannolikheten för långvariga perioder med kyla. I sammantaget blir det därför sannolikt varmt för årstiden i hela landet under både den inledande och den avslutande perioden. Landets norra och mellersta delar ser vidare ut att få de största temperaturavvikelserna.

NEDERBÖRD - blött i söder

Jetströmmens stabila och nordliga placering ger också gynnsamma förhållanden för att lågtrycken ofta tar en nordlig bana över Skandinavien. Därför väntas det bli blött i fjällen och norra Norrland under den inledande perioden av november.

Därefter finns vissa signaler som antyder en skiftning till blötare förhållanden i södra Sverige. I övrigt går vi emellertid inte mot något torrt väder, utan snarare normalblött. Det är sannolikt att de sydvästra delarna ser mer nederbörd under den avslutande perioden då lågtryck fortsätter att leta sig in från Atlanten och bromsas upp av andra system i öster.

ÖVRIGA EUROPA

Ett nytt kalluftsutbrott inleder sannolikt månaden, där jetströmmen får en mycket sydlig avböjning ner mot Italien/Balkan. Det kan bli en blöt start om ett så kallat COT utvecklas där. Flera länder i främst västra och centrala Europa kan alltså få betydligt kallare väder än normalt. Det kan även dröja tills betydligt varmare förhållanden återvänder på flera håll under vecka 45-46.

Det verkar även som att den torra väderregimen dröjer sig kvar runt Medelhavet under en stor del av November, vilket hör ihop med att jetströmmen letar sig norrut. Värmen har således fritt spelrum att även sprida ut sig över stora delar av Europa under den avslutande perioden. Samtidigt blir det också blötare förhållanden ner mot Centraleuropa.

Avslutande reflektion

En intressant iakttagelse är att just november månad varit förhållandevis kall eller varm vartannat år sedan 2018. Med förra årets varma november, skulle i så fall november 2024 sammanfattas som en kall månad om vi ska följa trenden.

Emellertid vet vi ju att den här långtidsprognosen snarare vittnar om en betydligt varmare sammanfattning.

-

OSÄKERHETER - blockering eller ej?

Höststormar: Under november är det fortfarande risk för höststormar och alltså mer intensiva lågtryck som gärna tar en bana in över Sverige. Därför finns en hel del osäkerheter i nederbördsmängder, liksom hur blåsig månaden kommer att upplevas.

Snötäcket över östra Eurasien har redan en omfattande utbredning, vilket kan påverka bildandet av det Sibiriska högtrycket. Expansionen av snötäcket hjälper till att bygga upp detta högtryckssystem, vilket i sin tur kan stödja ett kallare vädermönster (och exempelvis en blockering) över norra Europa.

Nederbördsmängder: Den avslutande perioden ger inga tydliga signaler och det finns stora osäkerheter i utfallet, särskilt nederbördsmässigt.

-

- KÄLLHÄNVISNING / INFORMATION -

Under arbetet för denna långtidsprognos så används i stor utsträckning underlag från ECMWF och deras prognosmaterial för utökad räckvidd (extended range) för bedömning av avvikelser från det normala med referensperioden 1991-2020.

Därtill tas hänsyn till storskaliga meteorologiska och klimatologiska fenomen, exempelvis: ENSO, MJO, QBO, Plötslig stratosfärisk uppvärmning, Polarvirveln, Jetströmmen, AO- och NAO-index.

-

Vid uppdateringar tillkommer även flera globala vädermodeller för att uppnå en mer träffsäker bedömning. De använder prognosmaterial för medellång räckvidd (medium range) upp till 16 dygn.

Publicerad 21 okt 2024