Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Långtidsprognos - Oktober

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 20 SEPTEMBER 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Kallt väder för årstiden ser ut att kunna inleda oktober, och alltså ingen riktig “Brittsommar”. Det skymtas dock en vändning senare under månaden, men man får räkna med att plocka fram paraplyet flera gånger.

Oktober väntas bjuda på inledningsvis kallare väder än normalt för årstiden under de första veckorna, men att det blir mildare under den senare perioden. Samtidigt ger månaden sken om periodvis blött väder på många håll, där också snösäsongen kan komma igång mer ordentligt i fjällvärlden.

TEMPERATUR - först kallt, sedan vänder det

Det finns flera signaler som antyder kallt väder för årstiden i så gott som hela landet under inledningen av oktober. Ett nytt kalluftsutbrott över kontinenten, som föranleder de första dagarna, är inte omöjligt. Däremot visar prognoserna på ett skifte till successivt varmare väder mot den avslutande perioden och framför allt under vecka 43-44.

Stora osäkerheter ligger dock här och den kalla perioden kan komma att bli betydligt längre, vilket hänger ihop med jetströmmens sydliga placering. Troligast är dock att vi kommer se en nordligare placering senare under månaden.

NEDERBÖRD - blött i söder

Även under denna månad ser vi snabba förflyttningar i jetströmmens placering, vilket kan innebära stora avvikelser från det normala nederbördsmässigt.

Under den inledande perioden ser vi blött väder för årstiden i stora delar av landet, med betoning för landets södra och östra delar. Trots jetströmmens sydliga placering kan vi alltså beröras och flera lågtryck som tar en nordlig bana över Europa.

Det har länge funnits med en intressant avvikelse runt de brittiska öarna in mot sydvästra Sverige med torrt väder runt vecka 42, men att det därefter kan bjudas på mer blött väder för årstiden, framför allt i Sydsverige.

ÖVRIGA EUROPA

Ett nytt kalluftsutbrott kan troligtvis prägla inledningen av veckan, med kallare väder för årstiden främst över Skandinavien och de brittiska öarna, ner mot Frankrike och Tyskland.

Från vecka 42 är det dock allmänt varmare väder, men en intressant “kall avvikelse” består runt södra Frankrike och norra Italien. Samtidigt förflyttas den varma väderrigem norrut över Europa mot den avslutande perioden av oktober.

Istället förflyttas det blöta vädret längre söderut över kontinenten, med betoning på de centrala och östra delarna.

Avslutande reflektion

En annan spännande analys är att september 2023 var, liksom i år, varm och flera värmerekord slogs. September 2023 följdes av en ovanligt lång period med kyla i Sverige som sträckte sig hela vägen till februari 2024. Vi vet ju att vädret inte har något minne, och tar därför aldrig hänsyn till hur det såg ut förra året, men det är ändå en intressant iakttagelse.

Särskilt då det finns mycket rönnbär, vilket enligt den gamla bondepraktikan är en indikation på en kommande kall vinter. Det finns även andra teorier om att kommande vinter kan bli kall igen, men det återkommer vi till i framtida långtidsprognoser.

-

OSÄKERHETER - blockering eller ej?

Det finns flera signaler som just nu ger stöd för att det kan uppstå någon form av blockering, som i stor utsträckning kan påverka cirkulationsmönstret över norra Europa. Utfallet beror i förlängningen på exakt vart blockeringen uppstår. För Sveriges del kan detta innebära kallare och torrare väder, men också tidiga höststormar.

En stor osäkerhetsfaktor är fortsatt orkansäsongen över Atlanten. Dessa kraftiga lågtryck kan påverka strömningsmönstret runt Europa, vilket i sin tur kan göra att utfallet kastas om rejält. Säsongen tenderar dessutom att kulminera under just september månad.

-

- KÄLLHÄNVISNING / INFORMATION -

Under arbetet för denna långtidsprognos så används i stor utsträckning underlag från ECMWF och deras prognosmaterial för utökad räckvidd (extended range) för bedömning av avvikelser från det normala med referensperioden 1991-2020.

Därtill tas hänsyn till storskaliga meteorologiska och klimatologiska fenomen, exempelvis: ENSO, MJO, Plötslig stratosfärisk uppvärmning, Polarvirveln, Jetströmmen, AO- och NAO-index.

Vid uppdateringar tillkommer även flera globala vädermodeller för att uppnå en mer träffsäker bedömning. De använder prognosmaterial för medellång räckvidd (medium range) upp till 16 dygn.

Publicerad 20 sep 2024