Så möjliggör fjärrvärme ett fossilfritt Sverige
Fjärrvärmen värmer varje dag upp hus och hem runt om i Sverige. Men den bidrar också till att avlasta hela vårt elsystem.
– Utan fjärrvärme hade det krävts ytterligare elproduktion motsvarande hela Sveriges kärnkraft, säger Kurosh Beradari på Vattenfall.
Har du det varmt och skönt hemma? Då kanske ditt hem värms upp av fjärrvärme.
En majoritet av alla som bor i Sverige har fjärrvärme, många utan att ens vara medvetna om det. 90 procent av våra svenska städer värms i dag upp av fjärrvärme.
Fjärrvärme ser till att många hem hålls varma och bekväma.
Enkelt förklarat innebär fjärrvärme att vatten värms upp i en central anläggning. Sedan leds det varma vattnet ut till anslutna fastigheter via ett nätverk av rör. Värmen överförs sedan via värmeväxlare i varje fastighet, vilket gör det möjligt att använda energi på ett effektivt sätt och minska miljöpåverkan.
Tekniken har funnits i mer än 100 år men i Sverige var det oljekrisen på 1970-talet som blev startskottet på den riktigt stora utbyggnaden. Man insåg att det var kortsiktigt att vara beroende av oljeproducerande länder för något så grundläggande som värme.
Ett resultat av oljekrisen
– För att minska beroendet av kol och olja beslutade sig Sveriges kommuner för att bygga ut fjärrvärme till flerbostadshus och offentliga byggnader. Och nu finns det runt 250 fjärrvärmesystem i Sverige, säger Kurosh Beradari, försäljnings- och marknadschef för fjärrvärme på Vattenfall.
Kurosh Beradari, försäljnings- och marknadschef för fjärrvärme på Vattenfall.
Det är alltså ingen överdrift att fjärrvärmen bidragit till stora förändringar i Sverige – oljepannor som var så vanliga förr har försvunnit, tillsammans med de rykande skorstenarna och föroreningarna. Luften vi andas har blivit renare, och värmen i våra hus har blivit pålitligare.
Men det finns ännu en osynlig påverkan som fjärrvärmen har på vårt samhälle. Genom att stå för en stor del av uppvärmningsbehovet i svenska bostäder avlastar fjärrvärmen elnätet och frigör elektricitet.
Den el som frigörs på detta sätt kan exempelvis användas för industriella processer, elfordon och annan teknik där elens höga energikvalitet utnyttjas till fullo.
Läs mer: Vad är vägen framåt för Vattenfall? Ta del av det fortsatta arbetet
Härifrån distribueras fjärrvärme som värmer upp hem och fastigheter. Foto: Jeanette Hägglund
Avlastar nätet – en enorm samhällsnytta
Utan fjärrvärme skulle Sveriges elbehov vara betydligt större. Enligt branschexperter skulle det behövas ytterligare elproduktion motsvarande hela Sveriges kärnkraft om fjärrvärme inte fanns. Dessutom producerar många så kallade kraftvärmeverk även el samtidigt som värme, vilket är positivt då det handlar om lokal planerbar elproduktion.
Ett Sverige utan fjärrvärme skulle behöva investera mellan 80 och 190 miljarder kronor för att bygga ut elproduktionen, förstärka elnäten och lösa flaskhalsar i energisystemet.
– Fjärrvärmen innebär alltså en samhällsekonomisk nytta av enorm omfattning sett i sammanhanget.
Med ny teknik kan värmen från datahallar bidra till fjärrvärme. Foto: John Guthed
Framtiden för fjärrvärme är också spännande. Tack vare förfinad teknik kan överskottsvärme tas tillvara i allt större utsträckning från industrier och andra kanske lite mer oväntade branscher, som serverhallar eller algodling.
– Där företag förr fläktade bort sin överskottsvärme kan de i stället sälja den till fjärrvärmesystemet och på så sätt flytta värmen dit den gör störst nytta.
Då - en förorenad stad med fossil förbränning
Under första halvan av 1900-talet värmdes städerna upp med en kamin eller oljepanna i varje hus. Röken ur skorstenarna var mycket smutsig och ledde inte bara till stora utsläpp utan även en väldigt dålig luftkvalitet.
Nu – bättre luftkvalitet och minskade utsläpp
Sedan 60-talet har omställningen till fjärrvärme gått snabbt. Nu sker förbränningen i en central anläggning utanför stadskärnan där röken även filtreras. Dessutom har fjärrvärmeverken bytt ut fossila bränslen till förnybara och återvunna, vilket minskat koldioxidutsläppen drastiskt.
Läs mer: Vad är vägen framåt för Vattenfall? Ta del av det fortsatta arbetet
Vattenfall arbetar för fossilfrihet
- Vattenfalls vision är en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt.
- Målet till 2040 är att inte längre använda fossila bränslen (till exempel kol, olja, naturgas eller torv) eller några bränslen som härrör från fossila bränslen (till exempel blå vätgas) i den egna primära el- eller värmeproduktionen. Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi. Målet är att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för alla andra produkter och tjänster i bolagets portfölj, till exempel biogas eller biometan i stället för naturgas.
- Vattenfall arbetar också för att hjälpa andra sektorer och industrier att bli fossilfria, så att även de ska kunna erbjuda sina kunder möjlighet att transportera, producera och leva fossilfritt.
Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.